Rätt ljus för din sömn

Ett mörk rum ger den bästa nattsömnen vilket sömnexperterna är överens om. Men hur får man då det där mörka rummet?

Det finns flera olika typer av mörkläggning man kan välja mellan, exempelvis rullgardiner, markiser, persienner och mörkläggningsgardiner.

Vad som passar bäst i ditt sovrum beror på hur dina fönster ser ut och vad du själv tycker är snyggast. Här ger vi lite av de fördelar och nackdelar som finns med de olika alternativen.

Markiser

Markiser sätter man på utsidan av fönstren och det finns flera olika typer av markiser. De som går ut lite från fönstret men även vertikala som går tätt med fönstret på utsidan. Exempelvis i vårt sovrum har vi fönster som är ganska svåra att få in en gardin framför då det är i en nisch med sittbänk och persienner var även de svåra då vi har handtag som stör. Därför blev valet att kontakta ett markisföretag för att sätta upp vertikala markiser på utsidan. Fördelen med dessa är att det blir väldigt mörkt i sovrummet, de håller väldigt länge och du behöver inte ha någon rullgardin eller gardin som är i vägen i sovrummet. Den främsta nackdelen är att de kostar lite mer.

Rullgardiner

Den största fördelen med rullgardiner är att de finns i alla olika prisklasser och går att få relativt billiga om man vill. De finns även i flera olika storlekar som passar de flesta standardfönster. Nackdelen många tycker med rullgardiner är att det kommer in ljus på sidorna och om man vill ha öppet fönster så fladdrar de och släpper in än mer ljus. 

Persienner/plisségardiner

Persienner var väldigt populärt tidigare och installerades i de flesta bostäder. Efter ett tag tappade de i popularitet för att på senare år ha gjort en comeback. Det finns persienner eller plisségardiner att köpa både i butik som har standardmått och du kan måttbeställa de som passar just dina fönster. De som man måttbeställer kan ofta även fås med en list som fästs på sidorna för att få det ännu mörkare i rummet.

Mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner är precis som det låter gardiner som är gjorda för att ge mörkläggning. Dessa finns att få i flera olika färger och material. Fördelarna är bland annat att de är enkla att sätta upp då du använder en gardinskena för dem och att priset är relativt lågt. Nackdelen är att de tar plats och du behöver ha utrymme kring fönstren om du vill kunna dra undan gardinerna.

Om oss

Kundservice

Maila oss på info@thenaplab.se

© 2023 thenaplab.se